Tips för att få sekelskifteskänslan

Undersökningar visar att de hus som köpare är mest intresserad av och helst vill köpa är all byggda mellan 1870-1929. Sekelskifteshemmet är en traditionell och vacker stil som många jagar när de söker sitt drömboende. Men om du redan har ett hus? Då kan du ”fuska” lite och ta fram en sekelskifteskänsla i hemmet, även om huset är från 1990-talet.

Varannan person i undersökningen från Hemnet.se svarade att de gillade sekelskiftesstilen bäst. Några av de mest klickade bostäderna på sajten är hus från denna epok och du själv tjänar inte bara stilpoäng med denna stil, du kanske till och med höjer värdet på bostaden.

Ett av stora projekten är att titta på taket. Runt sekelskiftet var spån- och tegeltak populära. Men även falsad takplåt, något som är betydligt lättare att lägga än spån eller tegel. Falsad takplåt finns som klicksystem där plåtarna redan har böjda falsar, eller som plåtskivor som falsas med maskin på plats. Om du väljer den sistnämnda kan du shoppa direkt hos Falsat.se och montera det nya taket själv. Den klassiska färgerna på taket är svart och ärggrön som ska påminna om oxiderade koppartak.

En annan detalj för fönstren. Sekelskiftesfönster är i trä och har genomgående träspröjs, få exemplar kan också vara blyinfattade men dessa har dålig isoleringsförmåga och passar sällan i bostadshus. Om du inte är ute efter att byta fönster kan du köpa lös spröjs som fästes på insidan eller utsidan av glaset.

Inne i bostaden ska du fokusera på traditionella färger och nyanser. Förr i tiden fanns inte dagens utbud så det handlade främst om två olika färgsystem: linoljefärg och äggoljetempera. Byta färgerna kan du bryta själv med köpa pigment eller köpa färdigblandade. Det är tåliga och hållbara färger som mattas med tiden men sällan bleknar. Vanliga färger i äldre hus är dalablått, ockragult, engelsk röd, kromoxidgrön och pärlgrå. Blandar du själv kan du välja hur stark färger ska vara och kan därmed använda samma pigment för att få olika nyanser.