Köpa bostadsrätt – besiktningen

Alla är säkerligen överens om att när man köper ett hus ska man alltid ta in någon för att besikta det. Då är det lite underligt att det inte alls är lika vanligt att man gör detta när man köper en bostadsrätt.

Enligt lagen finns det ingen skyldighet för en köpare att undersöka en bostadsrätt. En del av detta ligger säkert i att varken köparen eller säljaren har ansvar över majoriteten av byggnaden. Men detta är ingen anledning att hoppa över en grundlig genomgång av en lägenhet för att upptäcka både synliga och dolda problem.

Dolda fel kan ju förekomma i lägenheter precis som i hus, men i Jordabalken täcks de inte på samma sätt. Detta är som tur är till lägenhetsägarens fördel då undersökningsplikten inte finns där på samma sätt. Hittar man ett fel i en lägenhet trots att man inte tagit in en besiktningsman för att göra en inspektion kan man i större utsträckning påtala fel i bostadsrätten än i en villa. Men det är bättre att inte förlita sig på denna process och se till att allt i lägenheten upptäcks redan innan köpet.

När man tittar på en bostadsrätt bör man inte bara hålla sig till själva lägenheten utan även ta sig en titt på de gemensamma utrymmena som tvättstuga och eventuell källare och/eller vind. Dessa bör ju även vara i gott skick och se välskött ut.

Det kan även vara värt att ta kontakt med föreningen och styrelsen för att ta reda på om något stort är på gång. Det kan till exempel finnas planer för större renoveringar eller upprustningar som kan påverka månadskostnaden, men även värdet på bostadsrätten framöver.

Bostadsrättsföreningar gör även sina egna besiktningar av lägenheter som man kan få information om. Dessa är dock för föreningens egen skull och inte för köparen. De utför dessa för att se till att föreningens medlemmar sköter sitt underhållsansvar.