Husdjur i lägenheten

Husdjur och lägenhet är sällan ett problem, men det kan vara värt att tänka på vilka typer av husdjur som passar bättre i just sådana miljöer.

Katter och hundar är som många säkert redan vet, de två vanligaste husdjuren i Sverige och det är nog många som bor i lägenhet som även har katt, hund eller till och med båda. Det finns dock problem involverade här.

För katter börjar man med frågan om man ska ha en innekatt eller en utekatt. Alla raser passar inte att vara innekatter och utekatter i storstadsmiljö kan vara väldigt stressigt och farligt. En hund fungerar ju ofta bättre i detta avseende, men en hund som skäller kan så klart skapa betydligt värre grannsämja än en katt.

Fåglar är ett annat populärt val av husdjur. Men precis som med hund är det ju viktigt att de inte är för högljudda så att grannarna störs. Det är dessutom ännu svårare att försöka få en fågel att hålla nere ljudnivån än en hund.

Det finns dock många andra djur som är mycket bättre lämpade för livet i en lägenhet. Tittar man exempelvis på fiskar fungerar ju dessa precis lika bra i lägenheter som i villor. Det krävs en hel del utrustning att komma igång, men sedan kan man skaffa många olika typer av fiskar och skapa en hel undervattensvärld. De blir som en levande del av inredningen.

Hamstrar och marsvin fungerar också riktigt bra även i små lägenheter. De behöver visserligen en ganska stor bur, men det kan nog alla göra plats för. Dessa två djur kan vara lika varandra på många sätt och vis, men de har även viktiga skillnader. En av de mest betydelsefulla är att medan hamstrar trivs bäst själv, måste marsvin ha sällskap då de är ett flockdjur.

Reptiler som ödlor, ormar och sköldpaddor kan också fungera riktigt bra för personer som bor i lägenhet. En sak som dock är väldigt viktigt att tillgodose för just reptiler är belysningen till deras bostäder.

Mer allmänt om djur och lägenheter är det viktigt att veta att man har full ansvar över djuren. Om de skulle förstöra någon del av lägenheten är det ägaren som blir ersättningsskyldig.

Om djuren på något sätt stör grannarna kan man få varning om detta. Och upprepade varningar kan i värsta fall betyda att man förlorar hyreskontraktet eller att bostadsföreningen tvingar en att sälja .

Men det alla viktigaste i alla situationer är att man ansvarar över att djuret mår bra. Misstänker man själv att ett husdjur inte behandlas korrekt av en granne kan man anmäla detta till länsstyrelsens djurskyddshandläggare i sitt län. Vid ett akut brott bör man dock kontakta polisen.