Förändringar i sovrummet som leder till bättre sömn

Att få sova gott varje natt kan göra underverk för vår hälsa. Och medan det självklart kan finnas faktorer i vårt liv som är svårare att förändra kan man åtminstone ge sig själv bättre förutsättningar i själva sovrummet.

En bättre säng

Sängen i sig gör stor skillnad. Det finns flera faktorer som spelar en roll, som i vilken position man helst sover och hur fast eller mjuk sängen är. Att börja med att titta närmare på ens egna sovvanor och hur de kan informera valet av en ny säng är därför varmt rekommenderat.

Sänkt temperaturen

Trots att man lätt kan bli trött av att sitta i ett varmt rum, har forskning visat att vi faktiskt sover bättre i ett svalt rum än ett varmt. Temperaturer mellan 15-19 grader är det som experter brukar rekommendera. Temperaturer över 24 grader eller under 12 grader har båda en hög risk att leda till sömnbesvär av en sort eller annan. Har man element kan man skruva ned dessa i just sovrummet. Ett annat alternativ kan vara att öppna fönstret litet en stund innan man går och lägger sig.

Håll det städat

Många av oss kan känna stress i stökiga rum. Känner man igen sig i detta är det klokt att hålla rummet städat och fint. Skapa en rutin att titta in i sovrummet i god tid innan det är dags att sova och städa till lite innan. En aspekt av städningen vi dock alla kan dra nytta av är att hålla det mer dammfritt då mycket damm påverkar luftkvaliteten i rummet.

Satsa på dova färger

Färger påverkar oss på många olika sätt, och ofta undermedvetet. En del färger har förmågan att nästan ge oss mer energi eller liknande. Och det är ofta starka och klara färger som har denna effekt. Att välja ut dova och mer neutrala färger för sovrummets inredning kan därför vara att rekommendera. Speciellt när det kommer till väggarna.