Fällorna i hemmet

Din villa kan dölja flera fällor som du inte ser vid första anblick. Det kan vara saker som du inte märker är fel förrän katastrofen sker. Men om du vet vad du ska titta efter och åtgärdar platser där fel kan uppstå, har du säkrat dig själv och betalar lite pengar i förebyggande istället för mycket pengar när skadad redan har skett.

Dränering

Vi vill gärna tänka att nyare hus inte har några problem. Dränering och liknande tillhör husen från 70- och 80-talet, men så är inte fallet. Det är likaväl gamla som nya hus som kan drabbas av problem med ytvatten under huset. Och att dränera ett hus är ett stort projekt som få villaägare vill ta sig an. Men det finns enklare metoder att använda sig av, som gör att du slipper gräva upp hela tomten och spendera hundratusentals kronor för arbetet. Du kan istället montera ett system i källaren som skickar likströmsimpulser genom väggarna. Detta gör att vattnet blir positivt laddat och den söker sig automatiskt till den negativa marken för att laddas ur. Du skickar alltså bort fukten från husgrunden.

Taket

Ett vackert tak kan vara i sämre skick än du tror. Det är svårt att se under plåten eller tegelpannorna om du inte aktivt försöker komma ut därunder. Det behöver inte finnas hål i plåten eller saknas tegelpannor för att vatten ska ta sig in. Det krävs bara en liten glipa mellan plåtarna eller ett hål under pappen på tegeltaket för att vattnet ska söka sig in. Och hittar man inte problemet på flera år har vattnet kanske orsakad stor skada fram till dess. Gör det till vana att inspektera taket en eller två gånger om året samt efter stora stormar och oväder. Det är också viktigt att under vintrar som denna, att se om du behöver röja bort snön på taket. Har du ett låglutande eller platt tak måste du skotta taket efter stora snöfall så du avlastar takstolarna. Tänk på att ett tak tål borde tåla ungefär 150 kg snö per kvadratmeter vilket är ca 4 dm blötsnö eller en halvmeter fluffig snö.