Anlita hantverkare

Alla är vi inte duktiga på att fixa och dona hemmavid. Vi kanske möjligtvis kan lyckas med att hänga upp en tavla men där går gränsen på hur pass hantverksmässiga vi är. Som tur är så går det att anlita hantverkare som är duktiga och som fixar saker och ting åt oss, förvisso mot betalning men kan man inte lösa det själv får man betala för det.

En del saker får man inte alls göra själv, som elektricitet, här måste behöriga personer utföra arbetet. Vissa saker kan och får vi göra på egen hand. Vi vanliga dödliga kan byta en glödlampa, byta trasig propp eller skifta en stickpropp som inte fungerar men där går gränsen. Oavsett vilka ingrepp som görs så se till att ström är avslagen. Försäkringsmässigt så måste el utföras av behöriga personer och där finns det inga genvägar.

Kakelsättare kan också vara något som man gärna anlitar duktiga och utbildade personer att utföra. Många gånger så även om man är en händig person så kan det vara svårt att få till det riktigt snyggt i ett badrum exempelvis. Saker som man inte regelbundet håller på med vill gärna inte bli så bra. Bättre att anlita proffs för detta så att det blir fackmannamässigt utfört. För badrum så gäller vissa regler för våtrum och de hantverkare som arbetar med detta har koll på hur man ska göra.

En annan fördel med att anlita hantverkare är att det som oftast går betydligt fortare än när man håller på själva. Framförallt för att vi måste tänka efter kanske en eller ett par gånger extra innan vi utför det vi ska göra så att vi är säker på att det blir rätt. Hur många gånger har man inte kapat en list på fel sätt eller för kort. Om man håller på själv så självklart så ska man vara noga men man ska inte arbeta under tidspress, låt det ta den tid det tar och om du är osäker anlita en hantverkare.

När man ska anlita en hantverkare är det alltid en god idé att vända sig till flera och be om skriftliga offerter som man sedan kan jämföra. Alla har dock inte alltid med all information man egentligen skulle vilja ha. Titta noga efter både pris för material och arbetskostnaden. Det kan också vara klokt att se till så att momsen är medräknad. Avsluta alltid med att fråga om det tillkommer någon kostnad som inte står med i offerten.

Se sedan till att få ett avtal som både undertecknar. I detta ska allt från pris och omfattning till tidsplan vara detaljerat. Det ska även finnas information om eventuella tilläggsarbeten, vem som tillhanda håller vad, och om hantverkaren eller en själv tar hand om städningen efteråt.

Hantverkaren ska heller inte dyka upp på Svarta listan, som listar företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut.

Nedan följer en liten checklista som kan vara bra att bocka av innan start;

  • Kontrollera om du behöver söka bygglov eller  göra en bygganmälan
  • Ta in flera och jämför offerter
  • Kontrollerat att hantverkaren har f-skatt, behörighet och är försäkrad. Undersök även att hantverkaren är skuldfri.

Lycka till!