Viktigaste delen av inredningen

Vad skulle du säga vara en av de viktigaste sakerna för inredningen? En snygg soffa i vardagsrummet? Ett välplanerat kök? Jo, visst är dessa saker bra, men har du funderat på hur viktig sängen egentligen är?

Rätt säng

Det bästa du kan göra för din kropp och din vila är att ha en säng som är anpassad efter dina behov. Bara en sådan sak som fastheten är högst individuell. En person som lider av övervikt eller fetma behöver en fastare madrass än mindre personer. Har du en partner och det skiljer mycket i er vikt är det bäst att köpa varsin anpassad madrass, med olika fasthet. Den kan också behöva olika zoner för att avlasta kroppen rätt. Vad du behöver beror på din sovställning, de som sover på rygg behöver extra stöd i ländryggen med de som sover på sidan behöver stöd för höfter och axlar.

Dekorationer

När du har hittat din drömmadrass kan du börja med inredning runt omkring. En sänggavel av tyg är vanligt idag, du kan i princip välja material och färg själv, så stort är utbudet. En del har även gjort sina egna sänggavlar med MDF eller gamla spegeldörrar.

Himmelssäng

En säng ska bada i tyger, framstå som mjuk och himmelsk. Med en himmelssäng kan du sväva på moln när du vilar. Har du ingen sängstomme kan du fästa tygerna i taket med en gardinskena som har runda hörn. Alternativt kapar du fram och målar några trästolpar som du fäster i sängens fyra hörn och draperar mellan och över dem. Du kan också hänga upp mindre ljusslingor som tänds och släcks automatiskt med hjälp av en timer i uttaget. Du välkomnas av ett svagt skimrande ljus runt sängen och när du vanligtvis brukar gå och lägga dig, släcks lamporna till nästa morgon.