Vanliga problem när man bor i äldre lägenhet

En äldre lägenhet har sin egen charm och historia. Speciellt i Stockholm är äldre lägenheter populära tack vare stora ytor och högt till tak. Väljer man en äldre lägenhet finns det dock vissa problem som kan uppstå, en del måste man fixa själv medan andra ska hyresvärden/bostadsföreningen åtgärda.

Gamla ledningar kan vara rent av livsfarliga. Man ska alltid prata med föreningen eller värden innan man flyttar in och se till att de har koll på elektriciteten i lägenheten. Kolla så att våtutrymmen som kök och badrum har jordade uttag: annars måste värden fixa detta innan du flyttar in.

Ett annat problem är glappa uttag. En god tumregel är att man aldrig ska hantera eller försöka fixa elfel själv. Man ska kontakta sin värd eller förening så de kan ta in en elektriker.

Gamla lägenhet betyder också gamla rör. Och gamla rör kan krångla ordentligt. Vissa saker ska man åtgärda själv. Får man dålig avrinning i dusch eller handfat ska man först och främst kolla rören så långt man kan själv och vattenlåset. Värden eller föreningen har bara skyldighet att ta över när du har uteslutit detta.

I ett gammal hus byggs rören upp med smuts och fett från alla boende. Att göra stambyte är dock besvärligt och kostsamt. En bra början är att kräva att värden spolar genom systemet för att få bättre tryck och avrinning. Helst ska man försöka åtgärda systemet innan det ens uppstår ett stopp.

Det kan också uppstå mindre problem som inte är akuta. Har lägenheten inte renoverats på ett tag kanske tapeterna har blivit missfärgade och spruckit. Gamla hus i trä kan exempelvis röra på sig och då spricker tapeterna. Vitvaror kan också vara föråldrade. Ugnen kanske inte håller värmen och kylskåpet kan läka. Felanmäl dessa problem hos hyresvärden. En bostadsförening brukar dock ha som grundtanke att allting i lägenheten som syns är ditt problem så det får du fixa själv. En del värdar och föreningar är snabba på att agera men ibland måste man tjata lite för att få sin vilja igenom. Om de inte har en bra ursäkt varför det inte åtgärdas, kan man gott och väl ligga på och kräva att de fixar det.

Ventilationen är en annan sak som många faktiskt glömmer bort att kontrollera. Enklast gör man detta med hjälp av en ventilationsbesiktning, gjord av en kunnig firma, som ger besked i hur ventilationen fungerar i lägenheten. Utan ett fungerande ventilationssystem kan det slutligen bli fukt och mögel i hela huset. Här är det hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som bär ansvaret för skötsel och underhåll.

Föråldrat uppvärmningssystem kan ställa till det i en lägenhet. En normal temperatur i lägenhet ligger någonstans mellan 20 och 21 grader. För att mäta värmen i ett rum mäter man en meter från vägg och en meter från golv. Om du tycker det är kallt på vintern bör man prata med hyresvärden, för att kontrollera temperaturen. Detsamma gäller så klart hos en bostadsrätt, där det oftast är föreningen som har ansvaret för uppvärmningen, om inte enskild bostadsrätt bytt ut sina radiatorer som då faller utanför föreningens ansvar. Variationer finns hos olika föreningar.