Stopp i avloppet

Alla har vi nog haft tillfällen då avrinningen i golvbrunnen, handfatet eller diskhon nästan ser ut att stå still. Man har helt enkelt drabbats av det klassiska avloppsstoppet. Detta behöver dock inte vara ett väldigt stort problem. Om man har lite tur kan det lösas på egen hand.

Det finns en hel del olika ting som kan sätta stopp i avloppet, men i grund och botten beror det ju på något man själv spolat ned. Det första man bör göra är att se om vattenlåset behöver rensas. Här samlas mycket upp innan det far längre ut i rörsystemet där stoppen blir svårare att komma åt.

Om inte detta hjälper kan man prova på den enkla huskuren att blanda salt och bikarbonat, hälla ned blandningen i avloppet och sedan tillsätta lite ättika. När det fått verka en stund häller man bara på kokande vatten och ser om inte det löste problemet.

Har man fått stopp i toaletten kan man först och främst testa att bara fylla upp en hink vatten och hälla från så hög höjd man kan. Bara detta kan skapa tillräckligt med tyck som kan avlägsna en del stopp. Vaskrensaren är nästa metod på lisan och det är bara att sätta ned den i toalettstolen och dra handtaget fram och tillbaka.

För besvärligare proppar kan man behöva ta in någon som högtrycksspolar rören och avlägsnar propparna med lite mer kraft. Experter rekommenderar även att man kan göra detta i underhållningssyfte och att man då kan göra det mellan var 5:e och var 7:e år beroende på faktorer som ålder, skick och material på rören.

För att förebygga stopp i avloppet är det viktigt att bara spola ned vissa saker i vasken och toaletten. Vanliga misstag inkluderar att spola ned hushållspapper i toaletten och matfett i vasken. Båda dessa kan lätt bilda stopp, speciellt om man gör det regelbundet.