Städhjälp

Reglerna om avdrag för så kallade hushållsnära tjänster (RUT-avdrag) infördes 2007. Dessa regler innebär att den som anlitar till exempel en städfirma för städhjälp får en skattereduktion som motsvarar hälften av kostnaden för tjänsten. De flesta städfirmorna har numera beaktat RUT-avdraget i sina fakturor. Det innebär att köparen bara betalar hälften och att man inte behöver göra något mer.

RUT-avdraget har inneburit att hemhjälpsbranschen har professionaliserats och många företag har vuxit fram på senare år. 2008 var det nära 100 000 personer som beviljades RUT-avdrag. Den siffran är säkerligen betydligt högre idag.

 

Kostnaden för att anlita städhjälp varierar givetvis liksom kvaliteten på utförda tjänster. Enligt ett av de större företagen kostar tre timmars städning varannan vecka 1040 kronor i månaden efter RUT-avdrag. Det innebär att städkostnaden per timme uppgår till c:a 200 kr för kunden. I storstadsområdena kan kostnaden vara något högre.

Ett företag i Stockholmsområdet som valt att söka tillfredsställa stockholmarnas speciella behov heter HemMiljö. HemMiljö erbjuder hemstädning, storstädning, flyttstädning och fönsterputs till privatpersoner. Alla dessa tjänster omfattas av RUT-reglerna.

Viktiga frågor för den som köper en städtjänst är i första hand pris, kvalitet och trygghet.

Pris

HemMiljös pris kan man själv beräkna genom att gå in på deras hemsida. Så snart man är överens om vad som skall göras erbjuds man som kund ett fast pris.

Kvalitet

HemMiljö har c:a 100 fasta städare och 7000 kunder i Storstockholm. Man har en noggrann rekryteringsprocess samt introduktions- och utbildningspaket för nyanställda. Personalomsättningen är låg. Nöjd-kund garanti gäller.

Trygghet

Man släpper inte utan vidare in en person som man inte känner i sitt hem och som på egen hand kan ta sig runt i huset eller våningen. Därför är det viktigt att arbeta med ett etablerat företag som har ett omvittnat gott rykte. HemMiljö är ett av dessa företag.