Från hyresrätt till bostadsrätt

Många har erfarenheter med att bo i hyresrätt innan de skaffar sin första bostadsrätt. Detta innebär en del omställningar och det är bra att veta vad som är annorlunda redan innan man ger sig ut och letar bostad.

Sett rent ekonomiskt är en bostadsrätt en investering, och som med många typer av investeringar finns det risker inblandade. Majoriteten kommer behöva ta ett lån för att finansiera bostadsrättsköpet, men så länge inte priserna går ned är det möjligt att sälja bostaden med vinst om man flyttar i framtiden.

En bostadsrätt har också lägre månadsavgift än en hyresrätt just eftersom det inte behövs något kapital för att få tag på en hyresrätt. I en hyresrätt är det hyresvärden som förhandlar med hyresgästföreningen om hyran. I en bostadsrätt bestämmer medlemmarna i föreningen gemensamt om månadsavgiften. Denna finns där för att täcka utgifter som lån, underhåll, värme och så vidare. En förening med en bra ekonomi kan därmed erbjuda lägre månadsavgifter. Men ovanpå denna månadsavgift kommer man ju även behöva betala tillbaka lånet.

Tittar man sedan på underhållet är det mycket som förändras. I en hyresrätt är det hyresvärden som ansvarar för att lägenheten ska vara i rimligt skick och att utrustningen i den, som kyl och frys, spis och ugn, toalett och dusch faktiskt fungerar. Detta förhindrar en dock samtidigt att renovera lägenheten som man vill.

I en bostadsrätt har bostadsrättshavaren ansvaret över lägenhetens skick och får göra en hel del renovationer utan lov från föreningen. Föreningen har dock ansvar över sådant som el-, vatten- och värmeledningar. Mer eller mindre allt som sitter bakom väggar, under golv och ovan taket. Äger man en bostadsrätt kommer man därmed behöva skaffa sig lite verktyg för att sköta underhåll och eventuella reparationer.

Att få tag på en bostadsrätt kan potentiellt vara enklare än en hyresrätt, beroende på var man bor. Genom att slippa bostadsköer och ta kontakt med privata hyresvärdar kan bostadsrätter faktiskt vara mer lättillgängliga idag. Vem som helst kan gå på visningar och vara med vid budgivning. Nu blir det dock priset som kan göra skillnaden istället för bostadsköer och liknande.