Bra att veta om bostadsrätter

En bostadsrätt har både saker gemensamt och inte med hyresrätter. Har man aldrig tidigare ägt en bostadsrätt är det bra att veta ett och annat innan man skaffar en.

När man köper en bostadsrätt blir man medlem i en bostadsrättsförening och har nyttjanderätten till lägenheten man ”köpt” samtidigt som man äger en del av själva föreningen. Detta är alltså en ekonomisk förening där alla medlemmar gemensamt äger föreningens mark och fastigheter.

Mycket av informationen man behöver veta om att äga en bostadsrätt ska gå att hitta i föreningens stadgar. Språket kan dock vara något byråkratiskt och kanske inte det enklaste att förstå alla gånger, speciellt inte om man är ovan sådant språk till att börja med. Det lättaste sättet att få svar är då att ta kontakt med någon som sitter i styrelsen och ställa frågor till denne.

Som bostadsrättsägare har man att ansvar att hålla lägenheten i gott skick. Men detta ansvar sträcker sig även till de gemensamma utrymmen, både inne i byggnaden och de på fastighetens mark. Bostadsrättsföreningen har dock även sina specifika ansvarsområden, och ibland kan det vara något överlappande eller bara komplicerat vem som ansvarar för vad. Är det något man undrar över bör man som sagt alltid kontakta styrelsen för att få förtydliganden.