Att äga en bostadsrätt

Att äga en bostadsrätt innebär att man betalat en summa för den lägenhet som man då få rätten att bo i. Förutom den summa som man betalar för sin lägenhet så betalar man också en månatlig summa till den bostadsrättsförening som man blir medlem i. De pengar som föreningen får in är för drift och underhåll av de fastigheter som ingår i föreningen.

Det händer att något större behöver åtgärdas i en bostadsrättsförening. Ett stambyte sker som oftast var trettionde år så de som bor i lägenheterna kanske bara behöva vara med om detta en gång under sin tid i husen. Det kan vara en fördel att läsa på vad som gäller vid stambyte i fastigheten. Det är ett ganska stort ingrepp och alla boende blir berörda av detta.

Den egna lägenheten kan man renovera och fixa med efter bästa förmåga. Det man inte får göra har klargjorts i de stadgar som föreningen kommit överens om. Fönsterbyte och att glasa in balkong brukar vara något som man tillsammans med de andra i föreningen fattar beslut om på den årsstämma som man håller varje år. Annars så får man måla och tapetsera hur man önskar själv.